Het is de Week tegen Kindermishandeling. (Te) veel mensen groeien op met huiselijk geweld, zo ook Phebe. Zij dacht dat het normaal was. Toen ze nog in de buik van haar moeder zat, had ze er al mee te maken. Later is ze twee keer getrouwd met een gewelddadige man.
Phebe (45) groeide op met huiselijk geweld en wist niet beter
Op haar veertigste kwam ze erachter dat het niet normaal was en heeft ze zich losgemaakt. Nu helpt ze andere vrouwen in eenzelfde situatie.
Rode draad
Huiselijk geweld was de rode draad in het leven van Phebe. Als kind dacht ze dat het normaal was dat er gaten in de deuren zaten. Doordat ze ermee is opgegroeid, is ze zelf ook terecht gekomen in relaties waar huiselijk geweld normaal was. “Dit voelde veilig voor me, omdat ik niet anders wist.”
Ze trouwde met een Egyptenaar en werd zwanger. “Die keer dat mijn ex-man mij voor het eerst sloeg, dacht ik alleen maar: hij houdt van mij en wil me niet kwijt.” Maar toen het geweld na de bevalling erger werd, is de knop omgegaan en besloot Phebe om weg te gaan. “Kinderen die opgroeien met huiselijk geweld, worden later zelf slachtoffer of dader. Ik wilde niet dat mijn zoon zou opgroeien met geweld en in dezelfde situatie als ik terecht zou komen.”
Lees ook
Veilig Thuis: ‘Huiselijk geweld kan nu juist zichtbaarder worden’
Vluchten
Vluchten was niet makkelijk voor Phebe, maar met de juiste hulp is het gelukt. “Je moet met je verhaal naar buiten komen. Je kunt niet in je eentje uit een gewelddadige situatie stappen. Je moet erkennen dat je slachtoffer bent, maar dit hoef je niet te blijven. Je staat er niet alleen voor.”
Huiselijk geweld brengt niet alleen fysieke, maar ook mentale schade toe. Phebe heeft drie jaar lang, drie dagen per week therapie gehad en nu helpt ze andere vrouwen die in eenzelfde situatie zitten. “Ik weet hoe die vrouwen zich voelen en hoe moeilijk het is om eruit te komen. Maar het kan.”
Phebe ziet zichzelf en anderen die dit overkomt niet als een slachtoffer, maar als overlever. “Iedere vrouw bezit de kracht om eruit te stappen. Zelf gebruik ik deze kracht nu om anderen te ondersteunen, te begeleiden en te coachen.” Ze heeft haar negatieve ervaringen om kunnen zetten in kracht en positiviteit. Voor Phebe is de cirkel nu rond.
Lees ook
Gaat het thuis niet goed? Praat over huiselijk geweld
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig, of is er iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Bel dan met Veilig Thuis: 0800-2000 of kijk op de website. Zij zijn 24/7 bereikbaar en helpen je graag.