Eefje van Ostaden (39) is alleenstaande moeder van een dochter (6) en werkt in de hulpverlening. De bezorger staat regelmatig voor haar deur met een pakketje van AliExpress.
“Ik heb al rond de vijfhonderd pakketjes besteld”, vertelt Eefje.
AliExpress-verslaving
Het begon allemaal onschuldig. Eefje was zes jaar geleden in verwachting van haar dochter toen iemand AliExpress tipte voor babyspullen. “Eerst dacht ik nog: er staat hier zoveel op, hoe selecteer je nou wat je wil? Maar al snel was ik enthousiast en kon ik niet meer stoppen.”
Inmiddels heeft ze een heuse AliExpress-verslaving. “Een pakket ontvangen is iedere keer weer een feestje. Het zijn echt koopjes. Ik heb geen schulden en niemand heeft er last van. Zolang dat zo is, blijf ik dit doen.” Andere webshops laat ze met rust.
Eefje houdt de app van AliExpress de hele dag in de gaten. Zelfs tijdens ons telefoongesprek. “Nu wij met elkaar bellen, ben ik aan het scrollen. Ik zie allemaal leuke dingen: telefoonhoesjes, een spijkerrok en -blouse voor mijn dochter. Soms baal ik als er te weinig spullen onderweg zijn, dan moet ik even meer bestellen.”
Rondom verjaardagen bestelt Eefje wel dertig verschillende pakketjes. “Versiering is zó goedkoop, net als cadeautjes. Als ik iets zie, dan bestel ik het meteen. Dan wil ik het gewoon hebben.” Ze is een echte koopjesjager.
Dat de pakketjes los van elkaar bezorgd worden, vindt ze niet erg. Al bundelt AliExpress de laatste tijd de pakjes, zodat het in een keer bezorgd wordt. “Misschien doen ze dat wel alleen bij mij”, grapt Eefje.
Niemand anders in haar netwerk bestelt zo veel. “Vrienden denken dat het pakket van AliExpress niet aankomt. Ik heb daar minder last van. Want als ik op vijftien pakketjes wacht, valt het mij minder op als eentje niet aankomt.”
Btw
Maar binnenkort verandert er een hoop. Vaker iets bij AliExpress bestellen, kan dan toch wel een dure hobby worden. Per 1 juli moeten webshops van buiten de EU namelijk ook btw gaan betalen over pakketjes tot 22 euro. En PostNL rekent extra kosten – zo’n vier tot zeven euro per pakket – voor het innen en afdragen van die btw.
Voor iemand met een AliExpress-verslaving is dit geen goed nieuws. “Ik schrok echt toen ik dit hoorde. Als die kosten erbij komen, weet ik niet of het voor mij interessant blijft. Het blijven dan geen koopjes meer.”
Maar of dit haar laat stoppen, dat weet ze niet. “Ik word wel alerter en wil alles goed in beeld hebben voordat later een rekening binnenkomt van honderd euro. Maar stoppen? Dat lijkt me lastig. Minderen zou kunnen.”