Pasgetrouwde stellen in Japan kunnen tot 600.000 yen (5000 euro) ontvangen om hun huur en andere kosten te dekken. Hiermee hoopt Japan het lage geboortecijfer op te schroeven.
5000 euro voor pasgetrouwde stellen in Japan om geboortecijfer omhoog te krijgen
De oorzaak van het lage geboortecijfer zou voornamelijk komen doordat mensen laat of niet trouwen.
5000 euro
Volgens Kyodo News probeert de regering huwelijken te stimuleren door het programma uit te breiden. Eerder ging het om 300.000 yen, nu krijgen pasgetrouwde stellen het dubbele. Ze hopen hiermee meer koppels over te halen om in het huwelijksbootje te stappen.
Echter, 15 procent van alle steden en dorpen in Japan namen het programma in juli aan. Dat was omdat ze de helft van de kosten moesten dragen. Dit wordt nu aangepast in een poging de deelnemende gemeentes te verhogen. De centrale overheid zal twee derde van de kosten dragen, volgens bronnen bij het kabinet.
Laag geboortecijfer
Volgens de overheid zou economische hulp helpen om trouwen aan te moedigen en zo het geboortecijfer stimuleren. Uit een onderzoek in 2015 van het National Institute of Population and Social Research blijkt dat 29,1 procent van de alleenstaande mannen en 17,8 procent van de alleenstaande vrouwen gebrek aan geld als reden noemde om niet te trouwen. Gehuwde stellen krijgen gemiddeld twee kinderen, is de verwachting. Vorig jaar was dat een gemiddelde van 1,36 met een recordaantal van 865.000 baby’s.
De pasgetrouwde stellen komen in aanmerking voor het geld wanneer beiden op de huwelijksdatum jonger dan veertig jaar zijn en een gecombineerd inkomen hebben van minder dan 5,4 miljoen yen.
Lees ook
Hana (21) is één van de miljoen ‘Hikikomori’ en komt al zeven jaar haar kamer niet uit
Fumiko Miura
Fumiko Miura (47), die we spraken in onze LINDA.190 Japan-editie, is vanuit Japan naar Nederland gekomen. Ze heeft een Nederlandse man en een dochter. Volgens haar is dit bedrag niet de beste manier om het lage geboortecijfer aan te pakken. “Naar mijn mening zitten er veel meer complexe, diepgewortelde problemen achter. Het Japanse inkomstenniveau is bijvoorbeeld nauwelijks gestegen de afgelopen twintig jaar, terwijl levens- en opvoedingskosten wel omhoog zijn gegaan.”
Daarnaast is voor sommige koppels 5000 euro misschien voldoende, maar Miura vermoedt dat het bedrag te klein is. “Het is niet eens genoeg om een fatsoenlijke bruiloft te organiseren”, vertelt ze.
Betere oplossing
Een betere oplossing is volgens haar om langdurige financiële ondersteuning aan ouders te geven. “Veel paren geven het op om een tweede of derde kind te krijgen door te weinig maatschappelijke en economische ondersteuning. Ook staat Japan op plek 121 van de Global Gender Gap Report 2020 van World Economic Forum. Vrouwen moeten veel dingen opgeven als ze in het huwelijk treden en kinderen krijgen. Ze worden zwaarder belast dan mannen.”
Financiële hulp kan mogelijk dus iets helpen, denkt Miura, maar een eenmalig bedrag van 5000 euro absoluut niet. “Nog veel dingen moeten veranderen. Ik vrees dat we al te laat zijn om het geboortecijfer omhoog te krijgen.”
Lees ook
Linda de Mol in LINDA.190 ‘Japan’: ‘Ze wilden allemaal met mij op de foto’