Uit de kast komen is voor veel homo’s niet makkelijk. Laat staan als je dertien bent. Wij spraken met Dean, die op die leeftijd uit de kast kwam.
Dean is dertien en uit de kast: 'Mijn klasgenoten reageren daar heftig op'
Dean, die al sinds zijn tiende weet dat-ie op jongens valt, liet ons via L’HOMO.-Instagram weten graag zijn verhaal te willen vertellen. Met toestemming van zijn moeder belden wij hem op.
Lees ook
Peter (35) is homo en nam afscheid van zijn gelovige ouders: ‘Het is echt veel beter zo’
Dertien en uit de kast
“Ik heb eigenlijk best lang moeite gehad met mijn seksualiteit, omdat ik bang was voor de reacties.” Op de basisschool heeft Dean namelijk een aantal vriendinnetjes gehad, maar nadat zijn voorbeeld YouTuber Rutger Vink – zelf ook homo – hem deed inzien dat hij niet bang hoeft te zijn voor wat mensen denken, kwam hij op z’n dertiende uit de kast. “Mijn moeder heeft daar ook veel aan bijgedragen. Ik vind haar een heel sterke, lieve en open vrouw. Ze heeft altijd gezegd: ‘Het maakt me helemaal niets uit of je met een jongen of een meisje thuiskomt.'”
‘Dat is best vroeg’
Vanwege zijn leeftijd krijgt Dean vaak de vraag of hij niet te jong is om er nu al voor uit te komen. Niet alleen van volwassenen, “die vinden het vaak juist tof. Het zijn vooral mijn klasgenoten die heftig reageren. Een jongen in mijn klas heeft een Indonesische achtergrond. Ik weet dat zijn ouders homoseksualiteit niet goedkeuren en hij vindt mijn geaardheid daarom ook moeilijk.”
Gepest
Dean vindt de negatieve reacties soms moeilijk. “Ik ben eigenlijk best onzeker en vind het soms lastig om met onbegrip om te gaan.” Vragen als ‘Waarom val jij op mannen?’ en ‘Hoe komt het dat je zo bent?’ zijn dan ook geen vreemde vragen voor hem. “Ik zeg dan altijd: ‘Dit is mijn geaardheid en hier kan ik gewoon niks aan veranderen.'” Een enkele keer blijft het alleen niet bij vragen. “Dan word ik uitgescholden. Eén keer ben ik zelfs in elkaar geschopt door een aantal jongens vanwege mijn geaardheid.”
Lees ook
Nicolaas Veul over ‘gay shame’: ‘Ik wilde niet een nog grotere teleurstelling zijn’
Hulp van school
Of school daar iets aan doet? “Ik zou willen dat ze hen wat meer zouden aanpakken, want dat gebeurt niet altijd.” Qua seksuele voorlichting schiet de school soms ook wat tekort, volgens Dean. “Die is er wel, maar niet genoeg. Ik zou bijvoorbeeld een voorstelling willen maken, om uit te leggen dat er allemaal verschillende seksualiteiten zijn. Maar ook juist om een voorbeeld te zijn voor leerlingen die nog niet uit de kast durven komen.”
Een voorbeeld zijn
Toch beseft Dean dat-ie nu al een voorbeeld kan zijn. “Ik heb wel eens een jongen uit mijn klas geholpen. Hij kwam naar me toe en vertelde ook gay te zijn, maar hij wist niet goed hoe hij dit aan andere mensen moest vertellen.” En dat is iets wat Dean sterk betreurt. “Zeggen wat je seksualiteit is, zou iets moeten zijn dat even tussen neus en lippen gezegd wordt. Zonder alle drama. Iedereen is mooi zoals hij of zij is en daar heeft seksualiteit écht niets mee te maken.”