Van kikkererwten en boerenkool tot rode bieten en wortel, alle groenten kunnen na wat kruiden en een badje van frituurolie verpakt naar het chipsschap. Het resultaat: groentechips.
Gezond
Het lijkt een gezonder alternatief en de Produce for Better Health Foundation (een stichting die mensen meer groente en fruit wil laten eten) ziet zelfs een heuse hype ontstaan rondom deze ‘gezonde’ chipsvarianten. Toch worden ze niet aangeprezen als de betere snackoptie. Het gaat namelijk niet om het product dat gefrituurd wordt, maar om dat het überhaupt gefrituurd wordt en om de grote hoeveelheid zout die wordt toegevoegd.
Vergelijken
Eet je bijvoorbeeld een zak naturel chips van 150 gram in één keer leeg, dan krijg je maar maar tien calorieën meer binnen dan wanneer je dezelfde hoeveelheid aan groentechips zou eten. En natuurlijk gaat het niet alleen om calorieën, maar ook het verschil in vet, zout en suikers is te verwaarlozen. Sterker nog: in normale aardappelchips zitten minder suikers en vet dan in de groentevariant.
Toevoegingen
Om groentechips lekker te maken wordt er namelijk een stuk meer ingrediënten toegevoegd. Zo zien we op de ingrediëntenlijst van een groentechips die in Nederland te koop is allerlei suikers en toevoegingen staan, terwijl er in de ‘normale’ aardappelchips niets meer in de zak zit dan aardappel en olie en zout.
Lekker
“Het komt er uiteindelijk op neer dat hoe gezond een product ook klinkt, je altijd eerst de ingrediëntenlijst moet lezen om te weten wat je echt eet”, schrijft Ellie Krieger in The Washington Post. “En als je groentechips toch wil blijven eten, doe dat dan naast je portie onbewerkte groente en niet te vaak, dan past het prima binnen een gezonde levensstijl.”