Elk jaar weer hetzelfde liedje: moeilijk opstaan, sombere gevoelens en gewoon nergens zin in hebben. En dat allemaal vanwege de korte, donkere dagen en de kou. Hoe gaan we die sluipende winterdip nou tegen?
Vier verschillende experts weten raad.
Elk jaar weer hetzelfde liedje: moeilijk opstaan, sombere gevoelens en gewoon nergens zin in hebben. En dat allemaal vanwege de korte, donkere dagen en de kou. Hoe gaan we die sluipende winterdip nou tegen?
Vier verschillende experts weten raad.
De ‘winterdip’, in ergere variant ook wel ‘winterdepressie’, is het verschijnsel dat mensen geneigd zijn zich vaker somber te voelen of niet vooruit te branden zijn door gebrek aan daglicht.
Volgens GZ-psycholoog Najla Edriouch is het dan ook belangrijk om het daglicht op te zoeken. “Dat doe je het beste in de ochtend. In de ochtend is de zon het krachtigst. Let er tijdens deze wandeling op dat je echt met je gezicht richting de zon loopt en niet met je rug richting de zon.”
Vanachter het raam naar buiten kijken heeft weinig effect. Je moet er echt op uit. Dan beweeg je ook gelijk. “Sporten heeft sowieso een positief effect op hoe je je voelt. Als het kan, doe dat dan ook buiten”, legt Edriouch uit.
In de kou is het wel handig om een goede weerstand te hebben. Leefstijlcoach Marcella van de Pas raadt aan om met het seizoen mee te eten. “Het is niet voor niets dat groenten als boerenkool in de winter verkrijgbaar zijn. Dit soort koolsoorten zit vol vitamine B en C die niet alleen goed zijn voor je weerstand, maar je ook meer energie geven.”
Volgens Van de Pas moet je de kou juist omarmen. “Kou geeft heel veel energie, je bouwt ook gelijk een beter immuunsysteem op”, legt ze uit. Je blootstellen aan kou heeft dus zo z’n voordelen. “Dat betekent niet dat je gelijk in je bikini naar buiten gaat, dat moet je opbouwen.”
Zo kun je beginnen met je warme douche afronden met vijftien seconden koud water, dat loopt dan langzaam op naar dertig. Of trek niet gelijk je handschoenen aan als je naar buiten gaat. “Je lichaam heeft een hele goede thermostaat die omhoog gaat als je het kouder hebt. Die moet je wel trainen met kleine stapjes.”
Lees ook
Winter is (not) coming: opnieuw geen strenge winter dit jaar
Als je dan buiten wandelt, probeer dan om je heen te kijken en drie dingen te vinden die je niet eerder zijn opgevallen, tipt psycholoog Hanan Haddouch. “Zie het als een training waarbij je je hersenen scherp houdt. In de winter werk je meer op de automatische piloot. Daardoor kun je heel snel in een negatieve bubbel blijven hangen.”
Het aanhouden van een routine is volgens beide psychologen heel belangrijk. Sta dus ook in het weekend op tijd op, dan heb je nog wat aan je dag. “En neem op werkdagen ook echt je lunchpauze, sluit je laptop echt af om vijf uur”, tipt Haddouch. “Zeker nu in coronatijd zijn we geneigd om door te gaan, maar tijd nemen voor jezelf is nu heel belangrijk.”
Marjolijn Loderichs geeft trainingen om verschillende lagen van je bewustzijn te onderscheiden en hoe je die kunt gebruiken. Door kort gezegd je mindset te veranderen, kun je een winterdip voorkomen.
“Je hoofd is een soort harde schijf van een computer waarvan ons bewustzijn de systeembeheerder is”, legt Loderichs uit. “Maar omdat we het bewustzijn nooit getraind hebben is dat een beheerder van een computer die compleet op hol geslagen is.”
In een bepaalde situatie, zoals een donkere dag, maakt je bewustzijn volgens Loderichs een koppeling naar hoe je je in het verleden bij zo’n moment voelde. “Dan lijkt het alsof zo’n gevoel je overkomt. Maar je kunt die gedachten herprogrammeren door middel van taal.”
Lees ook
Zo kom je in coronatijd de winter door:
‘Blijf niet in negatieve gedachten hangen ‘
Om je bewustzijn volledig de baas te zijn, zou je eigenlijk een training moeten volgen. Met behulp van ‘scientific prayers’ – gebeden of mantra’s waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen – help je jezelf al op weg. Loderichs put uit het boek I Am van Susan Shumsky.
Creëer een rustmoment voor jezelf, haal langzaam en diep adem en spreek dan bijvoorbeeld de volgende tekst uit: Alles waarvan ik me had voorgesteld dat het mij gelukkig zou maken, is niet langer nodig om me gelukkig te maken. Want ik ben al gelukkig, zoals ik ben hier en nu.
“Door dit soort teksten uit te spreken, herprogrammeer je je onderbewustzijn waardoor er geen winterdip kan ontstaan. Je kiest er zélf voor hoe jij je wilt voelen”, aldus Loderichs.