Wereldwijd zijn er aanzienlijk minder mannelijke veganisten en vegetariërs dan vrouwen, meldt de BBC. Maar wáárom zien vrouwen vaker af van een mals biefstukje dan de mannen?
Een vegan man haalt zijn schouders op voor de mening van anderen.
Vegan
‘Echte mannen eten vlees’, het is een veelgebruikte slogan in reclamespotjes om – vooral de mannelijke – consument te verleiden om meer vlees te eten. Een kreet die tegelijkertijd beweert dat vegetarische of veganistische mannen geen échte mannen zouden zijn. Kiezen mannen daarom minder vaak voor een vegan dieet?
Om antwoord te geven op deze vraag moeten we volgens de BBC terug in de tijd. De ‘vegankloof’ zou namelijk te maken hebben met de machocultuur die is ontstaan in de tijd van jagers-en-verzamelaars. Vlees stond toen in verband met gevaar. Degene die voor vlees zorgde was stoer en kreeg daardoor aanzien.
Maar niet alleen onze geschiedenis zou bijdragen aan de vleesverdeeldheid tussen man en vrouw. Ook de reclamewereld speelt perfect in op de status van de man. Zo is vlees – denk aan barbecue-reclames met behaarde mannen en leren schorten – bedoeld voor mannen en zijn de luchtige toetjes en rijkgevulde salades op de markt gepositioneerd voor vrouwen. Groen eten associëren we daardoor met vrouwelijkheid.
Tot slot bestaat ook nog de ‘sociale dominantie theorie’. Hierin wordt gezegd dat mannen vlees aantrekkelijker vinden als ze eraan worden herinnerd dat het van dieren is gemaakt. Terwijl vrouwen zo min mogelijk willen worden herinnerd aan die werkelijkheid. Vrouwen zouden namelijk – zeker als het om dieren gaat – meelevender zijn dan mannen. Dat verklaart waarom 75 procent van de dierenactivisten vrouw is.
Als je dit zo op een rijtje ziet, zou je bijna denken dat het mannelijker is om vegan te zijn. Een vegan man heeft het zelfvertrouwen om zijn eigen keuzes te maken en haalt zijn schouders op voor de meningen van anderen. Daarbij is het LDL Cholesterol, oftewel het ongunstige cholesterol dat alleen in dierlijke voeding zit, niet alleen slecht voor het hart. Ook kan deze vorm van cholesterol zorgen voor het dichtslibben van bloedvaten. En ja, daar bedoelen we álle bloedvaten mee. Dus ook die in zijn broekje.
Gewichtheffer en vegan activist Patrick Baboumian, bekend van de docu The Game Changers, laat zien dat je geen vlees hoeft te eten om loeisterk te zijn: