LINDA.-redacteur Ellen heeft al sinds ze zich kan herinneren last van onrustige huid op haar armen. Hoort erbij, denkt ze, tot ze erachter komt dat het ook een naampje heeft: keratosis pilaris.
Oké, en nu? Ze gaat op onderzoek uit.
Rode huid
Ja, ik loop al ruim 28 jaar rond op deze aardbol en kom hier nú pas achter. Ik weet simpelweg niet beter dan dat mijn armhuid rood en ruw is. Vroeger bracht ik hele dagen door in het zwembad, waar de chloormix lekker inwerkte op die bobbelige armpjes. Resultaat: jeuk. Ik begon met pulken en dat is eigenlijk nooit opgehouden, twintig jaar later doe ik het nog steeds.
Toch lijkt het me fijn om deze zomer A. weer net zo vaak buiten te zijn als in 2019 en B. me dan ook meteen minder bewust te zijn van die rode uitslag op mijn armen. Als ik google op ‘rode vlekjes bobbels arm huid’ (samenhangende zoekterm, I know) komen er al snel foto’s omhoog die precies lijken op mijn eigen huid. Keratosis pilaris. Hmm.
De huid op een vrij rustige dag:
Keratosis pilaris
Wat houdt dat in? Keratosis pilaris blijkt gelukkig een ongevaarlijke en veelvoorkomende aandoening. Het zorgt voor een rode – vaak drogere – huid met flink wat bultjes, die eigenlijk nog het meest op kippenvel lijken. Vaak vind je ze op bovenarmen, maar op de rug, wangen en bovenbenen komt het ook voor. ’s Winters, als de lucht droger is, kan het wat verergeren.
Die bultjes zijn haarfollikels, die verstopt raken door keratine. Elke huid maakt keratine aan, maar bij keratosis pilaris loopt die productie te hard van stapel. De boel raakt verstopt, huidcellen rijpen niet goed, bacteriën nestelen zich daarin en voilà: een heleboel kleine bultjes.
Wat te doen?
Een definitieve oplossing bestaat niet voor keratosis pilaris. Bij de meeste mensen vermindert het naarmate ze ouder worden. Ben jij, net als ik, nog niet zover en wil je zelf het een en ander proberen? Hieronder een paar tips van huidexpert dr. Jetske Ultee.
Exfoliant
Om de bultjes zoveel mogelijk tegen te gaan tipt Ultee het regelmatig gebruiken van een exfoliant. Salicylzuur is het meest effectief, kies 3 tot 6% voor je lichaam en 1 tot 2% voor je gezicht.
Niet scrubben
Scrubben is verleidelijk, maar doe het niet. Hierdoor droogt de huid vaak sneller uit, waardoor de klachten alleen maar erger worden.
Hydrateren
Wat wél helpt: je huid zacht houden. Gebruik zoveel mogelijk ongeparfumeerde producten en bedek de bultjes na een bad of douche met een lekker vette crème. Ingrediëntentip: niacinamide.
Vitamine A
Stoffen als zoethoutwortel of groene thee (smeren, niet drinken) kunnen je huid ook tot rust brengen. Liever wat grover geschut? Kies dan voor een crème met vitamine A-zuur, verkrijgbaar op doktersrecept.
Helpt dit allemaal niet? Schakel dan de hulp van een dermatoloog in: wellicht kan die nog iets voor je betekenen. Als je het niet erg vind, ga ik nu zelf even op zoek naar een goede exfoliant.