Deze week schrijft royaltyjournalist Sam Hoevenaar over de vacatures aan het hof: van de huishoudster die op de papegaai moet passen tot de tuinman die 24/7 oproepbaar moet zijn. En niet geheel onbelangrijk: wat schuift het, dat werken voor de koninklijke familie?
Werken voor de prinses of koning: je moet 24/7 oproepbaar zijn, maar wat schuift het?
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zoeken twee nieuwe werknemers. Een vacature voor hoofdarchivaris staat momenteel open, en de sollicitatiegesprekken voor de functie van ’tuinman’ – al mag het vast ook een vrouw zijn – zullen binnenkort van start gaan. Als je in het gigantische stuk groen rond Paleis Huis ten Bosch wilt schoffelen, vraagt dat om parate plantenkennis en sublieme snoeitechnieken. Een talent voor tuinieren is niet genoeg, de vacature vraagt om een tuinman met ‘humor’. Het koningspaar stelt die eis vaker voor personeel, want ze houden wel van wat gezelligheid.
Op de papegaai van Beatrix passen
Vier jaar geleden solliciteert een dame uit Hilversum op een vacature voor huishoudster. Ze heeft geen idee dat het de Dienst Koninklijk Huis betreft. Na een succesvolle eerste ronde komt ze tegenover prinses Beatrix op Drakensteyn te zitten. De prinses maakt ontspannen wat grapjes en heeft voor koekjes gezorgd, maar dat doet de hoge eisen die ze stelt niet verbloemen. De prinses vertelt dat personeelsleden om de beurt haar honden en papegaai in huis nemen als zij met vakantie gaat. Nogal een risico lijkt mij, zo’n papegaai die alle minder afgewogen teksten die je thuis uitkraamt over zou kunnen nemen.
Daarbij moet de huishoudster te allen tijde oproepbaar zijn, ook in het weekend als de kleinkinderen een middag zijn geweest en een ravage op het kasteel achter hebben gelaten. En dat geldt voor vele functies aan het hof. Zodra ze je nodig hebben moet je ‘onmiddellijk’, zoals de vacature voor tuinman stelt, op komen draven.
Geheimhouding
Discretie wat betreft het personeel vindt de koninklijke familie, logischerwijs, enorm belangrijk. Als prinses Amalia een liefje op bezoek heeft of als er een vurig meningsverschil uit een kamer klinkt, dan moet je dat niet op de eerstvolgende kringverjaardag in geur en kleur doorvertellen.
De Oranjes werken dan ook het liefst jarenlang door met de mensen die betrouwbaar zijn gebleken. Koningin Máxima’s gezellige chauffeur Arnold pikt al meer dan tien jaar achterbankgesprekken en humeurtjes op, maar daar praat hij niet over. Eveline startte vijftien jaar geleden als kindermeisje van de prinsessen en is inmiddels Particulier Secretaris van het koningspaar. Ze gaat wel nog steeds mee op reis om de dochters – die dol op haar zijn – te vermaken, en loopt op Koningsdagen te sjouwen met jassen en cadeautjes. Heerlijk multi-inzetbaar.
Wat schuift het?
Wat kun je aan knaken binnenharken als tuinman van de Oranjes? Voor dertig uur in de week ontvang je een maximumloon – afhankelijk van opleiding en ervaring – van 2242 euro bruto, en houd je netto zo’n 1950 euro over. Een fulltime koetsier krijgt maandelijks zo’n 2640 euro bruto, de kok maximaal 2970 euro en een secretaresse van koningin Máxima kan rekenen op maximaal 3130 bruto per maand.
De salarissen zijn marktconform, ondanks dat je enorm flexibel moet zijn. Wel zal het je naast het geld bijzondere ervaringen opleveren. Je komt op unieke plekken, ontmoet interessante mensen en leert topkwaliteit te leveren. De koetsier en de tuinman hebben in vergelijking met de hofdames van koningin Máxima niets te klagen. Deze vrouwen krijgen namelijk geen salaris en doen het werk voor niets meer dan de eer. Een zogenoemde ‘erefunctie’.
Lijkt werken voor de Oranjes jou iets, dan maak je waarschijnlijk juist weinig kans. Ze plaatsen vacatures wat verstopt op websites en in lokale krantjes, omdat ze hopen dat men puur voor de functie solliciteert en weinig interesse in het koninklijke aspect heeft. Een wat nieuwsgierige burger die rondwandelt in het paleis, dat moeten ze echt niet hebben. Je begrijpt al, ikzelf kan ’t wel op mijn buik schrijven.
Sam Hoevenaar