“Mediteer elke dag tien minuten, en als je geen tijd hebt: mediteer dan twintig minuten.” Ik weet niet hoe vaak ik deze ‘wijsheid’ gedebiteerd heb op yogaconferenties of in mijn yoga-columns.
'Sinds de oorlog in Oekraïne heb ik nog geen downward dog gedaan'
Ik was jarenlang hoofdredacteur van de Russische Yoga Journal, ben opgeleid tot yoga-leraar, run een Yoga Retreat Centrum in Zeeland en begin al dertig jaar iedere dag op de mat.
Maar sinds de oorlog in Oekraïne heb ik nog geen downward dog gedaan.
Vaak al voordat de wekker gaat, open ik mijn telefoon. Eerst Twitter met het laatste nieuws, speurend naar een goed bericht dat misschien het einde van de oorlog kan betekenen. Maar het zijn voornamelijk kapot gebombardeerde flatgebouwen of bloedende mannen en huilende kinderen die ik zie. Heel soms een berichtje dat je even wat opbeurt. Een man die zijn grote hond de grens overtilt, of een Oekraïense boer die een raket wegsleept met zijn tractor.
Twitter doet me wanhopig voelen, maar Instagram maakt me woedend. Instagram is in Rusland ongelofelijk populair. Iedereen die ik ken heeft een account en veel van mijn voormalige collega’s uit de tijdschriftenwereld, redactrices van Harper’s Bazaar of Vogue, zijn influencers geworden met miljoenen volgers.
Sinds een paar dagen heeft de Russische overheid Instagram en Facebook verboden wegens ‘verspreiden van haat’. Dat was een klap voor al die influencers, die ineens het podium voor hun ijdelheid en hun inkomstenbron zagen verdampen.
De dagen voor de definitieve sluiting van ‘Insta’ werd er dan ook gepost alsof hun leven ervan afhing. Tot mijn teleurstelling gebruikten weinig mensen die laatste fotomomenten voor een protest tegen de oorlog die Poetin voert. Dat is ook gevaarlijk, het gebruik van het woord ‘oorlog’ kan je al vijftien jaar in een Russische cel doen belanden. Maar je kan wel een zwart vierkant laten zien uit protest; dat deden er niet veel.
De meeste mensen herhaalden de laatste dagen “volg mij vanaf morgen op Telegram” met de QR-code van hun nieuwe adres.
Er waren ook hilarische reacties van hysterische influencers die huilend beweerden dat zonder Instagram hun leven geen zin meer had.
Maar wat me verbaast en schokt is dat zoveel mensen uit de Russische modewereld die ik ken, meedoen aan de hashtag #KoopRussisch. De meeste westerse modemerken, van Zara tot Prada, boycotten Rusland. En in plaats van begrip voor deze beslissing, of schaamte over hun regering, reageren mensen beledigd: “Nou dan kopen we alleen nog Russische merken.”
En dan heb ik vandaag ook nog voor het eerst (heel erg niet yoga) een brakende emoticon gestuurd aan Valya. Valya was de digital director van Yoga Journal. Zat vijf jaar tegenover me. Ik was dol op haar; we lachten en lunchten samen.
Zij postte de laatste dagen foto’s van de Russische vlag, het afschuwelijke teken ‘Z’ met het bericht ‘Wij staan achter onze jongens’ (waarmee ze het Russische leger bedoelt).
“Waarom stuur je me die emoticon?”, schreef ze terug.
“Omdat ik niet snap dat zo’n slimme, leuke vrouw als jij, die toegang heeft tot alle westerse pers, in de propaganda van Poetin trapt”, antwoordde ik.
Haar antwoord: “En jij gelooft al het fake news van de Amerikanen.”
Tsja. Dat wordt vanavond weer geen meditatie maar een glas rode wijn.
Ellen Verbeek: 'Rusland kan deze wrede oorlog niet winnen'Lees ook