Journalist Carol Rock (45) schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over ‘Heel Holland Bakt’, dat naarstig op zoek is naar mannelijke enthousiastelingen.
Koken is overgewaardeerd. Zo, het hoge woord is eruit.
Journalist Carol Rock (45) schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over ‘Heel Holland Bakt’, dat naarstig op zoek is naar mannelijke enthousiastelingen.
Koken is overgewaardeerd. Zo, het hoge woord is eruit.
Een overwinning, want de afgelopen jaren voelde ik me de ultieme loser, omdat ik een ramp ben in de keuken, in tegenstelling tot iedereen die ik ken. Ik ben géén keukenprinses, eerder een keukennar. Mijn moeder is het tegenovergestelde, elke keuken omarmt haar aanwezigheid. Die paar recepten die ik niet verpest en vervolgens trots met haar deel, maakt zij ook, maar dan beter. Welkom in mijn leven.
Lees ook
Waarom Disney volgens columnist Carol minder onschuldig is dan het lijkt
Wat mijn moeder en ik wel gemeen hebben, is het control-freak syndroom. De perfecte test om erachter te komen of jij hier ook aan lijdt, is door eens aan het bakken te gaan met kinderen en bedenk dan hoe leuk je dat nog vindt wanneer één van die kleine schatjes zelf een ei mag breken en jij vervolgens de stukjes schaal uit het beslag mag vissen. Mijn moeder vindt dat niet leuk, ontdekte zij tijdens onze ‘moeder-dochtermomentjes’, waarop ze mij de fijne kneepjes van het bakken en koken wilde bijbrengen.
Als ik vervolgens, na wat hopeloos geklungel, de verkeerde pollepel pakte, eindigde ons verbindende momentje met “Ga uit mijn keuken.” Lichtelijk opgelucht droop ik dan maar af. Oké, ik ben niet helemaal eerlijk. Het ontbreekt mij namelijk ook totaal aan talent. Mijn keukenhouding alleen al is voldoende om elk vredelievend, blij keukenei tot waanzin te drijven. Ik snap dus wel waarom mijn moeder mij niet in haar keuken duldde. Ik zou mezelf er denk ik ook uit gemept hebben, desnoods met die verkeerde pollepel.
Toen ik op kamers ging, kreeg ik het Blue Band Basiskookboek van mijn moeder mee. Het Groot Surinaams Kookboek was te hoog gegrepen, dat begreep ik ook wel. De eerste maanden ‘kookte’ ik vooral de inhoud van de bakjes eten die ik meekreeg van thuis. Op donderdag hield ik me keurig aan mijn vloeibare dieet (bier), zoals het een echte student betaamt en op vrijdag begaf ik me met mijn kater en de lege bakjes op weg naar pap en mam, waar de nieuwe, gevulde bakjes mij weer trouw opwachtten.
Lees ook
Columnist Carol is een laatkomer: ‘Ik heb één mantra: op-tijd-komen’
In de loop der jaren heb ik mezelf gespecialiseerd in het maken van ‘makkelijke, onder de dertig minuten recepten’ en heel veel soorten pasta en salades. Ik waag me zelfs weleens aan het cupcakes bakken met kinderen. Pittig ja, maar dan is het minder erg wanneer de cakes totaal niet lijken op die uit het kookboek. En als we eters op bezoek krijgen, stuur ik voor ieders veiligheid altijd manlief de keuken in (hij vindt koken wel leuk). Laat mij daarna maar opruimen. Een glimmende opgeruimde keuken, daar krijg ik pas een kick van. En mocht er ooit een Heel Holland Bakt Er Niks Van op de buis komen, dan mogen mijn vrienden mij gerust opgeven. Ik garandeer je dat ik de ster van de show word.