Ze wordt wel de Anne Frank van TikTok genoemd. De 20-jarige Valeria Shashenok (@valerisssh) fotografeerde eerst mode en straatstijl in de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv. Toen de oorlog uitbrak, filmde ze de verwoesting en het puin, de onzekerheid in de schuilkelder en haar eenzame vlucht naar Italië.
Valeria reisde over land, via Polen, omdat ze geen paspoort had om te vliegen. Ze filmde de lange busritten en overvolle treinen, de karige maaltijden in opvangcentra, de ’goedkope koffie’ onderweg en de ’modieuze’ kleding die ze kreeg gedoneerd. Haar ironie trok de aandacht van internationale media, en er wordt zelfs een boek over haar geschreven.
Ik volg Valeria al vanaf het begin en ben gefascineerd door deze generatie jongeren, die verdriet en onrecht online verwerken, via pakkende bijschriften en bijna ongepast vrolijke muziekjes. Haar filmpjes zijn tientallen miljoenen keren bekeken, waarmee ze een groter bereik heeft dan veel nieuwsorganisaties. Maar dat maakt haar ook een doelwit van spot.