Journalist Carol Rock (45) schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. Deze keer over een vijftienjarig meisje dat is gedrogeerd en verkracht door een groep Belgische jongens.
De gebeurtenis roept bij columnist Carol Rock een hoop vragen op.
Journalist Carol Rock (45) schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. Deze keer over een vijftienjarig meisje dat is gedrogeerd en verkracht door een groep Belgische jongens.
De gebeurtenis roept bij columnist Carol Rock een hoop vragen op.
Een groep Belgische jongeren besloot een vijftienjarig meisje te drogeren en vervolgens te verkrachten. Alsof dat nog niet genoeg was, werd de gruweldaad gefilmd en gedeeld op Snapchat.
Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Een feestje, drank en drugs (vermoedelijk GHB) in het glas van een vijftienjarig meisje. Dat klinkt als een vooropgezet plan. Dat is vooralsnog niet bewezen, maar als je alle ingrediënten van deze mensonterende daad bij elkaar optelt, dan kost het me moeite dit alles als een samenloop van omstandigheden te beschouwen. Het feit dat deze jongens tot zoiets walgelijks in staat zijn geweest, zegt volgens mij helaas heel veel over onze maatschappij.
Lees ook
Ophef in België: groep verkracht meisje (15) en plaatst beelden op Snapchat
Vanmorgen zocht ik online naar een artikel over een bekende zangeres. In de top-3 van de zoekresultaten stond: ‘Zou jij haar doen?’ Ik kon het niet laten op de link te klikken. Meteen werd mij duidelijk wat met die zin bedoeld werd. Onder het artikel konden de, voornamelijk, mannen ongegeneerd hun antwoord erop los typen. Dat is net zoiets als een nietsvermoedende vrouw een podium opsleuren, waar een meute mannen schuimbekkend het vonnis (wel of niet doen) scandeert.
Ja natuurlijk, die vraag was een grap. Het was ongetwijfeld ook nooit zo bedoeld. Maar is het niet op zijn minst opmerkelijk dat wij dit soort gedrag zo normaal vinden? Of dat we onze schouders ophalen wanneer een groep mannen naar een groep demonstrerende vrouwen roept “Daar moet een piemel in”, omdat hun mening hen niet aanstaat? Het lijkt wel of we jongens onbewust toestemming geven om elk dilemma en elk probleem te beslechten met een mannelijk geslachtsdeel. En de mening of de gevoelens van de vrouw in kwestie? Die doen er niet toe. Piemel erover. Case closed. Bek dicht.
In Zweden, en sinds kort ook in Spanje, is sex met iemand tegen haar of zijn wil strafbaar. Als het aan minister Grapperhaus ligt, eind van dit jaar in Nederland ook. Uit cijfers blijkt dat slechts dertien procent van de vrouwen in Nederland daadwerkelijk aangifte doet van verkrachting. Schaamte, gebrek aan bewijs, of een agent die hen op andere gedachten brengt tijdens het gesprek dat aan de aangifte vooraf gaat, doet veel vrouwen besluiten daarvan af te zien.
Bovendien is het nog maar de vraag of het uiteindelijk echt tot een veroordeling komt. In elk geval niet zwaar genoeg om indruk te maken, gezien de hierboven omschreven hit op Snapchat. Zeven jongens, de jongste amper dertien. Het filmpje duurde drie uur en werd meerdere malen gedeeld door de kijkers. Zou jij haar doen?
Wat mij betreft komt die nieuwe wet er dus snel. Hopelijk helpt deze ons beter na te denken over wat seksueel toelaatbaar is en wat niet. En laten we de seksuele voorlichting op school daarna ook een fikse upgrade geven en een verplicht onderdeel maken voor elke leerling. Zodat dit soort misdaden straks niet meer ‘normaal’ worden gevonden. En wellicht dat clickbait als ‘zou jij haar doen’ dan ook echt tot het verleden zal behoren.
Lees ook
Wetsvoorstel Grapperhaus betekent erkenning voor ‘freeze-reactie’ slachtoffers verkrachting