Nieuwe schoenen, wat lekkers bij de thee of kerstcadeaus. Het klinkt vanzelfsprekend, maar voor wie opgroeit in een arm gezin is dat niet het geval.
Peggy-Sue groeide op in een arm gezin: 'Ik ging naar de supermarkt met een rekenmachine'
In LINDA.197 vertellen zes jongeren over opgroeien in een arm gezin. Een van hen is Peggy-Sue Suijkerbuijk (20).
Oude kloffie
“Als zesjarige snapte ik niet dat wij geen boodschappen deden in de supermarkt, maar op woensdag en zaterdag een tas met groenten, rijst en brood ophaalden bij de voedselbank”, vertelt Peggy-Sue. “Ik begreep ook niet waarom ik mijn kleding bij de kringloopwinkel moest uitzoeken. Meisjes uit mijn klas droegen leuke jurken en vonden mij maar raar in mijn oude kloffie.”
Veel dingen die voor de meeste kinderen vanzelfsprekend zijn, waren dat niet voor Peggy-Sue. Uiteten, op vakantie gaan of nieuw speelgoed zat er niet in. “In plaats van een leren voetbal of een Barbie, kreeg ik een zak knikkers”, vertelt ze. “Soms kon er ’s zomers een ijsje vanaf, maar zeker niet elke dag.”
Rekenmachine
Pas later realiseerde Peggy-Sue zich dat het te maken had met haar ouders die in de schuldsanering zaten. “Na hun scheiding ging ik bij mijn vader wonen. Hij werkte hard om ons te onderhouden, maar kampte met enorm overgewicht. Hij woog bijna driehonderd kilo.” Om die reden onderging haar vader een maagoperatie. Peggy-Sue was toen veertien.
“In die tijd kwamen veel van de huishoudelijke taken op mijn schouders terecht. Wassen en koken, maar ook boodschappen doen met een weekbudget.” Dat was confronterend, want ze kon maar een tientje per dag besteden. “Ik ging naar de supermarkt met een rekenmachine.”
Inkeer
Een jaar geleden is Peggy-Sue met haar vriend gaan samenwonen. Als kledingverkoopster bracht ze zelf geld in het laatje, maar daarmee omgaan bleek nog lastig. “In het begin gaf ik mijn salaris volledig uit aan kleren en leuke laarsjes en vergat ik de vaste lasten”, geeft ze toe. “Gelukkig kwam ik op tijd tot inkeer.”
Aan het eind van elke maand betaalt Peggy-Sue nu eerst alle rekeningen. “Wat over is, pin ik en mag ik uitgeven aan mezelf.” Voor Peggy-Sue geen Afterpay of Klarna en geen nare incasso’s. “Ik heb allesbehalve zin om net als mijn ouders te eindigen.”
Alle ‘Later word ik rijker’-interviews lezen? Dat kan in LINDA.197 ‘Waar is het feestje? Thuis is het feestje’, die nu in de winkel ligt en online verkrijgbaar is.
Lees ook
Ingrid groeide op in een arm gezin: ‘Ik vroeg opa waarom hij alleen maar vla at’
LINDA.foundation
Armoede is niet eerlijk. Veel gezinnen hebben het momenteel financieel zwaarder dan ooit. De LINDA.foundation hoopt dit jaar 4750 gezinnen onvergetelijke feestdagen te bezorgen met lekker eten, een cadeautje in de schoen en een feestelijke outfit. Wil je hen een steuntje in de rug geven? Doneren kan hier.