Onze zorg staat onder druk. Door vergrijzing, dure behandelingen en personeelstekorten groeien de wachtlijsten en stijgen de zorgkosten. Zorg die meegaat met haar tijd – klinkt als een goed plan, toch?
De zin van zorgvernieuwing: waarom dit (ook voor jou) belangrijk is
De oplossing? Zorgvernieuwing.
Drukker dan ooit
We merken eigenlijk allemaal wel iets van de druk op de zorg. Of dat nu is door lange wachttijden, niet snel doorverwezen kunnen worden of maar weinig tijd hebben bij de huisarts. Er zijn steeds minder handen aan het bed en steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Dat is niet alleen voor patiënten vervelend, maar ook voor de zorgverleners zelf. Daar moest iets aan gedaan worden, vindt zorgverzekeraar VGZ. Tijd voor zorgvernieuwing.
Weet het meteen
Zorgvernieuwing klinkt misschien als iets futuristisch, maar het zijn dus juist de kleine aanpassingen die een wereld van verschil maken. Dus niet alleen robots of futuristische gadgets, maar ook andere slimme oplossingen zorgen voor een veel lagere druk op de zorg. Want daar zit iedereen op te wachten, toch?
Zo is er nu bijvoorbeeld een huidscanner in het Maastricht UMC+, die binnen 30 seconden kan zeggen of je huidkanker hebt. Voorheen zat je zomaar twee weken in spanning te wachten, nu weet je het meteen. Maar denk ook aan het thuis kunnen meten van je gezondheid, in plaats van reistijd hebben en voor een snelle check in een overvolle wachtkamer plaats te moeten nemen. En artificial intelligence die botbreuken kan opsporen, waardoor je niet eerst naar de spoedeisende hulp hoeft. Met dit soort initiatieven wordt de zorg een stuk toegankelijker en hebben zowel de patiënt als de zorgverlener er baat bij.
Heb je echt wat aan
Reuze interessant én belangrijk dus. Want ook jij kunt hiervan profiteren. Of het nu voor iets kleins is, zoals sneller en makkelijker in contact zijn met je huisarts, of juist wanneer het om iets chronisch gaat zoals een hartaandoening. We vroegen de LINDA.-lezers dan ook hoe zij denken over zorgvernieuwing. Zo staat 68 procent van onze lezers open voor digitale zorg, zolang zij een arts zien als het écht nodig is. 73 procent zegt vernieuwingen in de zorg handig te vinden, zolang het persoonlijke contact blijft. Aan artificial intelligence zijn onze lezers nog niet helemaal gewend: 44 procent vindt het prima om een diagnose te krijgen door middel van AI, zolang de arts het maar controleert. 45 procent van de mensen heeft liever überhaupt niet dat AI wordt gebruikt bij diagnoses.
Benieuwd naar meer zorgvernieuwingen? De komende weken gaan we in gesprek over zorgvernieuwing, onder andere met Eva Eikhout. Ook kun je via de website van VGZ meer lezen over het onderwerp.