Je hart is de motor van het lichaam en het is belangrijk dat je die goed leert kennen. Te vaak worden de diagnoses van hart- en vaatziekten bij vrouwen namelijk gemist.
Hierin verschilt het vrouwenhart van dat van de man (en waarom het belangrijk is om dat te weten)
Les één: hart- en vaatziekten kunnen er bij vrouwen anders uitzien dan bij mannen.
De man centraal
Hoewel het hart van vrouwen en mannen er ongeveer hetzelfde uitziet (het mannenhart zou iets groter zijn), wordt het vrouwenhart op een andere manier ziek met deels andere – vaker voorkomende – symptomen dan bij mannen. Maar waarom dat is?
Loïs Verkooijen, persvoorlichter van de Hartstichting vertelt: “Het hart van mannen en vrouwen is hetzelfde orgaan, maar er zijn verschillen in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Zo spelen bij vrouwen allereerst hun (schommelende) hormonen een rol, wat je merkt tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of in de overgang. Dit kan positief zijn, aangezien oestrogeen de vaatwand beschermt, maar ook negatief: zo bestaat de kans dat vrouwen hartklachten minder snel opmerken, omdat ze zouden kunnen denken dat de klachten bij de overgang of bij stress horen.”
Hoe het kan dat veel vrouwen daar niet vanaf weten? “Decennialang stond de man centraal in de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Zo werd het vrouwelijke hart al die tijd gezien als een kleine versie van het mannelijk hart. Al die jaren zijn de klachten van vrouwen en oorzaken van hart- en vaatziekten onvoldoende erkend en onderschat. Dit leidde ertoe dat vrouwen te lang met hartproblemen rondliepen, met alle gevolgen van dien.”
Ken je risicofactoren
Des te belangrijker dus dat vrouwen daar bewust van zijn, het kan immers levens redden.” Bij aanhoudende pijn op de borst denken de meeste mensen aan hun hart. Dat is dan ook één van de duidelijke, bekende signalen en het meest voorkomende signaal bij zowel mannen (lees: 8 op de 10) als vrouwen (7 op de 10). Je kunt ook minder duidelijke signalen hebben, die vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en die je niet meteen aan hartproblemen doen denken. Bijvoorbeeld pijn in de kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen, pijn in de rechterschouder of rechterarm, duizeligheid of flauwvallen en hartkloppingen.
Ook hebben sommige vrouwen meer kans op een hartziekte. Bijvoorbeeld als je een ernstig verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap (pre-eclampsie en HELLP-syndroom) hebt gehad, zwangerschapsdiabetes hebt gehad of voor je 40e in de overgang was.”
Aan de slag
En wat je zelf kunt doen? Best een hoop, blijkt: “Allereerst moeten ook vrouwen, net als mannen, letten op risicofactoren zoals roken, het hebben van een hoge bloeddruk en hoog cholesterol of diabetes. We raden daarom altijd aan om deze waarden met regelmaat te (laten) meten. En het allerbelangrijkste: blijf niet rondlopen met eventuele klachten. Wuif ze niet weg, maar neem ze juist serieus en zoek hulp. En let dus goed op welke symptomen voor jou – als vrouw zijnde – belangrijk zijn om in de gaten te houden.
Daarnaast pleiten we natuurlijk altijd voor gezond eten en voldoende bewegen. Hoe je het ook wendt of keert, onderzoek wijst uit dat dit nu eenmaal een grote stap is die je zelf kunt zetten om de kans hart- en vaatziekten te verkleinen. En ga dus op tijd naar de dokter. Er vroeg bijzijn is enorm belangrijk. Op ‘Dress Red Day’ op 29 september vragen we hier trouwens ook aandacht voor. Op die dag vragen we heel Nederland in rood gekleed te gaan, om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.”
Magazine vol tips
Wat zo fijn is, is dat de Hartstichting nu een nieuw (gratis) magazine heeft gemaakt, genaamd Vrouw&hart. Met allerlei tips, adviezen, weetjes, openhartige verhalen (van onder andere Eva Jinek en Chimène van Oosterhout) en interviews met experts. Elke keer werd de stichting namelijk weer geraakt door verhalen die vrouwen met hen deelden. Over de lange zoektocht naar de juiste behandeling of diagnose en over klachten die niet herkend werden. Wat veel stress en zorgen met zich meebracht.
In dit magazine vind je alles om jouw hart nog beter te leren kennen en er op tijd bij te zijn, mocht iets niet goed voelen. Want wist je bijvoorbeeld dat een gebroken hart echt bestaat? Een hart kan namelijk wel degelijk ziek worden door emotionele stress, zoals een break-up. Hoe dat precies werkt, lees je in het magazine.
Vraag het gratis magazine aan via deze link. Je hart is je dankbaar.