Op de verlanglijst: een zelfgemaakt sterwaardig voorgerecht op tafel zetten deze kerst. Met dit heerlijke recept met avocado, garnalen én koffiebonen-olie wordt die wens vervuld.
En het is nog makkelijker dan je denkt.
Geheime wapen
Koffie is wellicht een bijzondere keuze in je voorgerecht. Maar wist je dat dit het beste uit andere ingrediënten naar boven haalt? Het is niet voor niets hét geheime wapen in je keukenkast volgens sterrenchef Joris Bijdendijk. Je ziet koffie in dit recept terug in, jawel, koffiebonen-olie. Een super, smaakmakende toevoeging in combinatie met de avocado en garnalen. Geloof ons: dat wordt gegarandeerd genieten.
Dit heb je nodig
Koffiebonen-olie
1 el L’OR Fortissimo koffiebonen
250 ml zonnebloemolie
jampotje
Mayonaise (voor 300 ml)
1 verse eidooier
1 tl Dijon mosterd
2 tl witte wijnazijn
2 tl citroensap
250 ml koffiebonen-olie
versgemalen zwarte peper en zout
Avocado met garnalen (voor 4 personen)
2 avocado’s
2 limoenen
1 tl gemalen piment of cayenne
1 bos waterkers
300 gr Hollandse garnalen
1 el bieslook
tomatenpoeder
zwarte peper en zout
Zo maak je het
Koffiebonen-olie
Verwarm een glazen flesje of jampotje met olie in een pan met kokend water. Voeg een flinke eetlepel L’OR Fortissimo koffiebonen aan de olie toe en laat dit zo’n vijf minuten in het kokende water opwarmen. Laat dit vervolgens afkoelen. Het is een complexe en rijke koffie met tonen van donker fruit en specerijen. De donkere branding zorgt dat het perfect samengaat met avocado en schaaldieren.
Mayonaise
Meng de eierdooiers – op kamertemperatuur – samen met de mosterd, witte wijn- azijn, zout en peper in een mengkom. Klop dit kort met een garde. Voeg al kloppend eetlepel voor eetlepel de koffiebonen-olie toe. Als de mayonaise alle olie heeft opgenomen, roer je het citroensap erdoor en eventueel wat extra peper en zout. Bewaar het vervolgens in een schone pot in de koelkast voor maximaal drie dagen.
Avocado met garnalen
Voor dit gerecht meng je wat gesneden bieslook en een extra drupje citroensap door de mayonaise. Meng vervolgens alle garnalen met deze mayonaise, om ze op smaak te brengen. Halveer dan de avocado’s, verwijder de pitten en pel voorzichtig de schil. Maak de avocado’s aan met limoensap, piment, zwarte peper en zout. Vul de avocado’s vervolgens met de aangemaakte garnalen. Pluk mooie blaadjes waterkers en plak ze voorzichtig op de aangemaakte avocado. Bestrooi tot slot wat van het gezeefde tomatenpoeder over je creatie en klaar is dit sterwaardige voorgerecht.
Wil je ook aan de slag met dit recept? Bekijk de kookvideo van sterrenchef Joris Bijdendijk hier.