Het oorspronkelijke recept van madeleines, die heerlijk luchtige Franse cakejes, stamt al uit de 17e eeuw. Sterrenchef Joris Bijdendijk bedacht een eigen versie, met koffie. Zijn madeleines zijn nog super makkelijk te maken ook – de grootste uitdaging is om ze niet allemaal meteen op te eten.
Is de koek op? Na dit recept voor de állerlekkerste madeleines niet meer
Madeleines à la Joris Bijdendijk.
Koffiekeuze
Voor dit koffierecept heb je allereerst natuurlijk koffie nodig. We kiezen voor dit gerecht voor L’OR Forza koffie: een krachtige Arabica koffie met tonen van eik en warme specerijen: de perfecte combinatie voor bij madeleines.
Dit heb je nodig (voor ca. 30 stuks)
- 3 eieren
- 160 gram suiker
- 180 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 8 gram koffiepoeder (gemalen L’OR Forza koffiebonen)
- 12 gram cacaopoeder
- 200 gram boter
- 60 gram melk
- 100 ml sterke espresso (L’OR Forza koffiecapsules of koffiebonen)
- 100 gram poedersuiker
- Spuitzak
- Madeleinevorm
Aan de (be)slag
Meng de eieren met de suiker. Zeef de bloem en voeg toe aan het eiermengsel, samen met het bakpoeder, koffiepoeder en cacaopoeder. Roer goed door tot je een egaal mengsel hebt. Voeg gesmolten boter (niet te warm) en melk toe. Meng het geheel tot een gladde substantie. Doe het beslag in een spuitzak en laat dit vervolgens minimaal twee uur rusten in de koelkast.
Bakken maar
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet de bakvorm in met een dikke laag boter. Knip het puntje van je spuitzak af en vul de vormpjes met het beslag. Let op dat je de vormpjes niet volledig vol spuit, want de madeleines krijgen nog een buikje door het rijzen. Spuit de vormpjes dus voor driekwart vol. Bak de koffiemadeleines circa 12 minuten in een goed hete oven tot ze een mooi kleurtje krijgen en een beetje krokant zijn van buiten.
Koffieglazuur
Haal de koffiemadeleines uit de oven, laat ze even afkoelen en stort ze op een bord. Meng tot slot 100 ml koffie en de poedersuiker en lak de madeleines af met dit koffieglazuur. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst, zéker met een kopje koffie erbij. Prikkel je zintuigen en geniet.
Benieuwd naar de kookvideo van Joris zelf? Die bekijk je hier.