De meeste mensen staan ermee op en gaan ermee naar bed. De media. Ze kunnen veel voor ons doen, zoals inspireren. Maar ze kunnen ook leiden tot onrust, verslaving en psychische klachten.
Scrollen maar (of toch wat minder): zo lukt het je om je telefoon wat vaker weg te leggen
Tijd om de balans op te maken.
Aardig wat
Want we schijnen – volgens onderzoek van De Week van de Mediawijsheid – zo’n 5,5 uur per dag achter een scherm te zitten. Da’s best wat. En dat is op zich prima, want het zorgt ervoor dat we ons werk goed uit kunnen voeren en met mensen van over de hele wereld kunnen communiceren. Maar het heeft ook nadelen en kunnen een bron van onrust zijn, verslavend werken en zelfs psychische klachten veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Reden genoeg om eens bewust naar je schermtijd te kijken. Niet om vooral heel boos op jezelf te zijn wanneer het aantal uren hoger is dan je had verwacht, maar meer om zelf te kunnen zoeken naar een goede balans. Want wanneer je inzicht krijgt in je schermtijd, kun je ook beter bepalen of je er iets aan wilt doen of niet.
Behoorlijk wijs
En om dat extra te stimuleren, is De Week van de Mediawijsheid in het leven geroepen. Die loopt van 8 tot en met 15 november en is er om jou te helpen je schermtijd zo in te delen, dat jij je er goed en gezond bij voelt. En dat betekent dus helemaal niet dat je je telefoon en andere schermen voorgoed aan de kant moet leggen, maar wel dat je er bewuster over bent. Zodat het voor jou werkt.
Hoe ze dat doen? Door onder andere meer informatie te bieden over alles wat met (social) media te maken heeft, bedrijven te stimuleren om activiteiten te organiseren over het onderwerp en nog veel meer. Hieronder alvast wat tips die je meteen in kunt zetten.
Goeie tip
- Stel een limiet in en probeer je voor een week daaraan te houden. Dit kun je doen voor een specifieke app of voor je totale schermgebruik.
- Beperk je tot één scherm. Ga dus niet scrollen op social media tijdens het kijken naar een serie.
- Verban je telefoon uit je slaapkamer en van de eettafel. Zorgt voor een betere sfeer én helpt je nachtrust een handje.
En onthoud: het is aan jou om te bepalen hoeveel je achter je schermen zit. Maar wees in ieder geval bewust van je schermtijd en vooral: wat het met je doet. Meer lezen doe je via de website.