Sommige vrouwen vinden het zwanger zijn in tijden van corona best spannend. Hoe zit het dan met vaccineren en de borstvoeding? Of als je nog zwanger wil worden?
Immunoloog Marjolein van Egmond beantwoordt de meest prangende vragen.
Sommige vrouwen vinden het zwanger zijn in tijden van corona best spannend. Hoe zit het dan met vaccineren en de borstvoeding? Of als je nog zwanger wil worden?
Immunoloog Marjolein van Egmond beantwoordt de meest prangende vragen.
En zij vertelt dat we ons geen zorgen hoeven maken: “Ja, je kunt je gewoon laten vaccineren als je een kinderwens hebt. Er is geen enkel bewijs dat het vaccin invloed heeft op je vruchtbaarheid. En het kan ook prima als je zwanger bent of net bent geweest. Het is ook geen probleem als je net tussen je twee vaccinaties zwanger raakt”, vertelt Van Egmond. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin, als zij hiervoor worden opgeroepen. Dit zijn BioNTech/Pfizer en Moderna.
Van Egmond begrijpt wel waar de zorgen vandaan komen. “Er is verwarring ontstaan doordat de vaccinatiestudies geen zwangere vrouwen bevatten. Dan lijkt het net alsof de coronaprik niet veilig is, als je in verwachting bent. Maar dat is gelukkig niet het geval. In eerste onderzoeken zitten nooit zwangere vrouwen. Dat is een standaardprocedure. In de Verenigde Staten hebben inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin gekregen. Daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.”
Toch riep Diederik Gommers begin 2021 op om, in het kader van corona, nog even je kinderwens uit te stellen. Van Egmond begrijpt wel waar die opmerking vandaan komt: “Als je zwanger bent of raakt dan kun je – zeker als je al wat verder bent – druk ervaren op je longen. Als je corona krijgt, wordt dat dubbel zo oncomfortabel. Dat is geen lolletje.” Maar speciaal je kinderwens daarvoor uitstellen hoeft volgens de immunoloog echt niet, zoals Gommers later ook nuanceerde. “Vaccineren is dan juist misschien een goed idee.”
“Wat men wel eens vergeet, is dat vrouwen vaker in zo’n fase van hun leven worden gevaccineerd”, gaat Van Egmond verder. “Ze worden tijdens hun zwangerschap ook tegen kinkhoest ingeënt, als ze 22 weken zijn. Dat werkt hetzelfde als de coronaprik. Een klein onschuldig stukje van de ziekteverwekker zit in het vaccin, maar lang niet alles. Als je wordt ingeënt, denken de beveiligers van het afweersysteem dat er een indringer is en wordt het afweersysteem geactiveerd. Als dan vervolgens de echte ziekteverwekker probeert binnen te dringen, wordt dat ook herkend en direct uitgeschakeld. Je bent dan zo goed als immuun en dat heeft geen gevolgen voor de zwangerschap.”
Of je door het vaccin ook je ongeboren kind tegen het coronavirus beschermt, is volgens Van Egmond nog niet bewezen. “Wanneer je tegen kinkhoest wordt ingeënt, passeren de antistoffen de placenta en wordt je kindje beschermd. Na vaccinatie met de coronavaccins maak je ook antistoffen aan. Het is heel waarschijnlijk dat deze ook via de placenta passeren en de baby beschermen, maar dat is dus nog niet bewezen. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen. Ook dan kun je je dus veilig laten inenten.”
De immunoloog kan zich wel voorstellen dat je laten vaccineren best heftig is, als je ook in een ivf-traject zit. “Ivf kan een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn, sommige mensen voelen zich erna niet zo lekker – wat overigens heel normaal is. Je dan laten vaccineren is helemaal veilig. Maar het kan in zo’n traject minder comfortabel zijn om óók nog ziekig te worden van de vaccinatie. Mensen kunnen – na overleg met hun arts – het beste zelf inschatten of ze hun vaccinatie willen uitstellen vanwege de mogelijke bijwerkingen of niet.”
Dit artikel is in samenwerking met de Rijksoverheid.