Margot Hamel drinkt geen druppel alcohol. Dat drinken geen gewoonte hoeft te zijn, leert ze ook haar dochters.
Geen alcohol drinken is de norm bij Margot thuis. Niet voor je achttiende en niet daarna.
Margot Hamel drinkt geen druppel alcohol. Dat drinken geen gewoonte hoeft te zijn, leert ze ook haar dochters.
Geen alcohol drinken is de norm bij Margot thuis. Niet voor je achttiende en niet daarna.
“Mijn man drinkt ook nauwelijks meer”, vertelt Margot. “Bij ons thuis is er geen alcohol, tenzij er bezoek is.” Dat is een goede keuze, want uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat kinderen die zien dat er thuis vaak gedronken wordt en die zelf op jonge leeftijd beginnen met drinken, op latere leeftijd vaker een problematische verhouding met alcohol krijgen.
De oudste van Margot (19) heeft voor haar achttiende – voor zover Margot weet – niet gedronken. “Zij wil de controle ook niet verliezen, dus ze let ook nu nog goed op.” Met haar jongste (13) vindt ze dat iets ingewikkelder. “Zij heeft een groep kinderen om zich heen die wel de grenzen opzoeken. Ik hoop dat ze autonoom kan blijven.”
Toch ziet ook de jongste dochter wel degelijk de keerzijde van overmatig drankgebruik. “Laatst werd ze uitgescholden door een dertienjarig meisje dat lam was. Daar snapte mijn dochter gelukkig niks van.” De gesprekken met haar meiden initieert Margot vaak niet zelf, maar vinden toch met zekere regelmaat plaats. “Mijn oudste komt vaak met verhalen thuis.”
Jongeren leren door te praten. Dat geldt ook voor moeilijke onderwerpen als roken en drinken. Hoe je dat gesprek aangaat? Kies voor een ontspannen moment waarop praten vanzelf gaat, adviseert NIX18. Dit kan tijdens het eten zijn of als je samen met je kinderen in de auto zit. Bereid het gesprek goed voor. Leg uit wat drinken met je doet en vertel waarom het niet goed is als zij dit doen. Jongeren die begrijpen wat het negatieve effect is, beginnen niet of later, blijkt uit onderzoek. Stel vragen waardoor je kind zelf tot bepaalde inzichten komt en zijn of haar conclusies trekt.
Waarom het precies niet goed is? De hersenen van een kind zijn nog niet volgroeid en moeten zich nog ontwikkelen. Alcohol drinken werkt die ontwikkeling tegen. Daarnaast zorgt alcohol voor een mindere concentratie in de klas. Drinkt je kind niet? Dan presteert het beter op school. Bovendien is de kans op een ongeluk kleiner als er geen drank in het spel is.
De regels bij Margot thuis zijn duidelijk: tot je achttiende geen druppel alcohol. “Ik zeg tegen mijn jongste: ‘Als het zo ver komt, weet ik zeker dat je mijn stem in je hoofd hoort’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen toch sterk rekening houden met de mening van hun ouders. En omdat het niet goed is om ze sporadisch toch te laten drinken, ben ik duidelijk en streng. Je mag niet drinken, helemaal niks. Ook niet als je naar een feestje gaat. Dat is niet voor niks wettelijk geregeld. Die regels zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daar vertrouw ik op. Het is gezonder om tot je achttiende niet te drinken.”
In de meeste gevallen krijgen jongeren hun eerste glaasje thuis van hun ouders, maar uit onderzoek blijkt dat dat juist problemen geeft. De barrière valt weg, waardoor het zou lijken of je het drinken van je kind goedkeurt.
De boodschap is dat de jongste dochter van Margot niet mag drinken. Maar ze moet wel bellen als er iets aan de hand is. “Dat is dubbel. Het is echter belangrijk om de verbinding te behouden. Dat vind ik wel een uitdaging. Mijn jongste weet dat ik boos zal zijn als ze toch drinkt. Zal ze mij durven bellen? Ik zal mijn emoties in toom moeten houden. Toch zou ik heel teleurgesteld zijn, maar dat is niet reëel: ze moeten fouten mogen maken.”
Wat de organisatie van de campagne adviseert als het toch niet lukt? Bespreek samen waarom het niet is gelukt en leg nogmaals uit waarom de afspraak belangrijk is. Bespreek ook de gevolgen. Kinderen begrijpen namelijk heel goed dat er gevolgen verbonden zijn aan het verbreken van afspraken. Deze gevolgen kun je van tevoren met elkaar bedenken.
Hoe Margot naar de toekomst kijkt? “Ik blijf NIX18 ook bij mijn jongste dochter toepassen, en houd dat vol tot haar achttiende. Ik hoop wel dat het mij lukt om er met haar rustig over te blijven praten en verbonden te blijven. Je ploetert allemaal maar wat aan, met de beste bedoelingen. En ik ben er niet altijd bij, maar ik doe mijn best.”
Kijk voor meer informatie op de website van NIX18. Omgaan met opgroeiende kinderen en met alle verleidingen die ze daarbij tegenkomen? Hoe je dat kunt doen, vind je op deze website www.helderopvoeden.nl.
Louise over de uitdagingen met alcohol in de opvoeding: 'Alcohol op zijn verjaardag of niet?'Lees ook