Sinds 2010 kunnen meisjes gevaccineerd worden tegen HPV, en vanaf 2022 is de vaccinatie ook voor jongens beschikbaar gesteld. Inmiddels zijn er via het Rijksvaccinatieprogramma meer dan 1,5 miljoen mensen volledig tegen HPV gevaccineerd. Fijn, want een HPV-besmetting kan bijvoorbeeld leiden tot (een voorstadium van) kanker. Toch twijfelen sommige ouders of ze hun kinderen willen laten vaccineren. Gynaecoloog Jacqueline Louwers is gespecialiseerd in oncologie en vertelt ons waarom je het wél zou willen doen.
Gynaecoloog Jacqueline Louwers over de HPV-vaccinatie: 'Met slechts twee prikken minimaliseer je het risico op verschillende soorten kanker.'
Je voorkomt er volgens haar meer mee dan je denkt.
Het risico op een HPV-besmetting is groot
Eerst een les HPV. Want wat is het nu precies? Dr. Jacqueline Louwers: “HPV oftewel het Humaan Papillomavirus is een naar virus dat vrijwel iedereen een keer in zijn of haar leven tegenkomt en dat je oploopt door seksueel contact. De laag-risico typen HPV veroorzaken genitale wratten. De hoog-risico typen kunnen verschillende soorten kanker veroorzaken, waarvan baarmoederhalskanker het bekendst is, omdat die het meeste voorkomt. Maar ook kanker van de vagina, schaamlippen, anus, penis en de mond- en keelholte kunnen het gevolg zijn van een hoog-risico type HPV-besmetting.
Vaak ontstaat er eerst een voorstadium en dan later kanker. In mijn praktijk zie ik veel vrouwen met een voorstadium. Soms moet dat dan ook behandeld worden door bijvoorbeeld een stukje van de baarmoedermond af te halen. Maar ook vrouwen waarbij al kanker is ontstaan zie ik meerdere keren per jaar. Door je te laten vaccineren tegen HPV voorkom je in veel gevallen deze voorstadia en kanker.”
Met 2 prikken voorkom je het risico op verschillende soorten kanker
Volgens Jacqueline Louwers, naast gynaecoloog ook woordvoerder van de NVOG (De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) is HPV een nogal hardnekkig virus, waar lang niet iedereen weer vanaf weet te komen: “Bij 90% van de mensen is de infectie binnen twee jaar opgelost, voor de overige 10% geldt dat het virus in hun lichaam aanwezig blijft en, op het moment dat je immuunsysteem wat minder functioneert, weer kan opvlammen. Bovendien kan je altijd opnieuw besmet raken met HPV. Vaccineren beschermt tegen nieuwe infecties én kan voorkomen dat het virus, als het nog sluimerend in je lichaam aanwezig is, weer opnieuw opvlamt.”
Vaccineren is dus volgens Dr. Louwers het antwoord: “Door te vaccineren tegen HPV voordat personen seksueel actief worden – daarom vaccineren we vanaf tien jaar – voorkom je besmetting met HPV en daarmee voorkom je kanker. Hoe fantastisch is dat? Dat je door middel van twee prikken het risico op verschillende soorten kanker minimaliseert?”
HPV-vaccinatie voor je kind(eren)
Het kan zijn dat je twijfelt als je een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangt voor je zoon of dochter. Bijvoorbeeld door verhalen die worden verspreid over de bijwerkingen van het vaccin. Maar kloppen die wel? Dr. Louwers: “Ik adviseer – als je twijfelt – om betrouwbare bronnen te raadplegen of bijvoorbeeld advies aan de huisarts of GGD te vragen. Als je als persoon tegen vaccineren in het algemeen bent, dan kunnen we je waarschijnlijk niet overtuigen van het nut van deze vaccinatie. Maar als je verder het vaccinatieprogramma hebt gevolgd en toch twijfelt over deze, dan kan ik je echt geruststellen.
De HPV-vaccinatie is vergelijkbaar met elk ander vaccin en de werking en de bijwerkingen zijn goed onderzocht. Dus ja, je kan er een pijnlijke arm van krijgen en ja je kan je daarna wat grieperig voelen, maar dat geldt voor alle vaccinaties. Verhalen dat je er onvruchtbaar van zou worden kloppen niet. Dat kan ook helemaal niet want een vaccin werkt niet zo.”
Voor het goede doel
En wat als je kind zelf niet wil? Wat doe je dan? “Allereerst is het natuurlijk goed om in gesprek te gaan met je kind en uit te leggen waarom het belangrijk is. Maar soms zien kinderen ook gewoon op tegen de prik en het ongemak wat dat brengt. Ik ben zelf ook moeder van twee kinderen en soms moet je ze dingen laten doorstaan die niet prettig zijn. Mijn tactiek is goed uitleggen waarom het moet, er voor ze zijn als het gebeurt en daarna je trots uitspreken dat ze het gedaan hebben. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen het vaccin gratis halen, de kosten worden door het Rijk gedragen. Vaccineren maar, dus. Je kind is je later dankbaar. En jij jezelf ook.”
Hier lees je alles over de vaccinatie tegen HPV.