Het grootste gedeelte van de volwassen Nederlanders is inmiddels gevaccineerd. De bijwerkingen lijken allemaal mee te vallen, maar wat kun je nu eigenlijk verwachten?
Huisarts Lianne Verbeek van Buuren legt het graag uit.
Het grootste gedeelte van de volwassen Nederlanders is inmiddels gevaccineerd. De bijwerkingen lijken allemaal mee te vallen, maar wat kun je nu eigenlijk verwachten?
Huisarts Lianne Verbeek van Buuren legt het graag uit.
Gelukkig: volgens haar hoef je je echt geen zorgen te maken. “Er is een aantal bijwerkingen dat bij een deel van de mensen optreedt, zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Dat kan even vervelend zijn, maar is absoluut niet schadelijk.”
“De bijwerkingen lijken op milde griepverschijnselen”, legt Verbeek van Buuren uit. “Zodra je het vaccin binnenkrijgt, begint het lichaam met het aanmaken van antistoffen. En dat is ook de bedoeling; daardoor word je beschermd tegen het virus. Die bijwerkingen kun je ervaren als je afweersysteem ‘aan’ staat.” En mocht je geen bijwerkingen krijgen: dat is ook prima. Ook dan werkt het vaccin, benadrukt de huisarts.
“Als je bijwerkingen krijgt, ontstaan deze bijna altijd binnen 48 uur na de vaccinatie. Voor koorts, spierpijn en vermoeidheid kun je paracetamol nemen en een paar dagen rustig aan doen”, legt Verbeek van Buuren uit.
Per vaccin kunnen de bijwerkingen iets verschillen. Eerdergenoemde verschijnselen kunnen na elke prik ontstaan. Bij de vaccins van Janssen en AstraZeneca is er nog een zeer zeldzame ernstige bijwerking. Bij deze vaccins kan het gaan om een propje in het bloed (trombose) in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes (trombopenie). Deze bijwerking wordt afgekort als TTS (trombose en trombocytopenie syndroom). De kans hierop is zeer klein, maar daarom worden deze prikken bij groepen ingezet die nóg minder risico hierop lopen.
Verbeek van Buuren wil tot slot nog benadrukken: van het vaccin zelf krijg je geen corona. “Die verhalen gaan rond, maar dat is echt niet waar. Als je na je vaccinatie klachten krijgt die kunnen duiden op het coronavirus – zoals verkoudheid, hoesten en plotseling verlies van reuk of smaak – dan moet je je wel even laten testen. Het is dan wel belangrijk thuis te blijven. Je huisgenoten mogen wel op pad. Als de coronatest vervolgens positief blijkt, dan ben je waarschijnlijk toevallig rond hetzelfde moment besmet geraakt.” Goed om te weten: na je vaccinatie ben je nog niet direct beschermd. Het duurt één tot twee weken voordat de vaccins volledig werkzaam zijn.
Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts. “Wij hebben als huisartsen jarenlange ervaring met het geven van griep-, pneumokokken- en andere vaccinaties en kennen de patiënten vaak goed. Samen met je huisarts kom je erachter of je zorgen terecht zijn of dat het meevalt.”
Lianne Verbeek van Buuren:
Dit artikel is in samenwerking met de Rijksoverheid gemaakt.