We vroegen 4500 vrouwen het financiële hemd van het lijf in onze anonieme enquête. De meesten sparen honderden euro’s per maand.
97% van de 4600 deelnemers is vrouw, bijna de helft 26-35 jaar. In totaal deed 47% een bachelor of HBO-opleiding.
We vroegen 4500 vrouwen het financiële hemd van het lijf in onze anonieme enquête. De meesten sparen honderden euro’s per maand.
97% van de 4600 deelnemers is vrouw, bijna de helft 26-35 jaar. In totaal deed 47% een bachelor of HBO-opleiding.
Bijna de helft spaart maandelijks €500 of meer.
“Ik heb niet veel nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik gewoon kan leven zonder erbij na te denken of ik wel of niet kan betalen, met mijn leefstijl is dat goed te doen. Als ik een keer iets duurs wil, dan is dat geen probleem. Ik heb een talent voor sparen!”
“Ik weet precies wat er in en uit gaat. We sparen fanatiek en denken ook na over de toekomst. Ik ben gek op geld en sparen. Praat er ook wel graag over, bijna een soort van hobby.”
Deze vrouw (teamleider in de zorg, echtgenoot is politie-inspecteur) schiet ver uit: “We sparen ongeveer 20.000 tot 25.000 per jaar, dus we houden genoeg over.”
Lees ook
Ernst-Jan Pfauth: ‘Ik stond altijd rood, maar spaar nu kwart van m’n inkomen’
Niet iedereen spaart zo veel: 13% zet minder dan €100 opzij per maand. Van hen is driekwart ouder dan 30 jaar.
“Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. Dus één inkomen en wat toeslagen. Ik vind het lastig dat ik niet tot nauwelijks kan sparen. Om grote uitgaven te doen heb ik hulp nodig van mijn ouders. Dat voelt niet oké.”
“Ik weet dat ik meer kan sparen, maar ik vind kleding, lekker eten en vakantie ook belangrijk.”
“We sparen momenteel niet omdat we tijdelijk dubbele woonlasten hebben.”
“Momenteel lukt sparen niet. Ook geef ik geen geld uit aan kleding of zo. Als ik straks geld verdien, dan is dat geld bedoeld voor uitjes, vakanties en sparen. En af en toe iets leuks kopen voor mezelf!”
“Wij komen elke maand net uit, maar er is nul reserve. Wij kunnen al zes jaar niet sparen.”
Lees ook
Máxima let op de kleintjes: dochters moeten sparen, verantwoorden en leren budgetteren
Vraag je mensen een vragenlijst over geld in te vullen, dan is dit wellicht niet heel verrassend: 48% van de deelnemers kent haar eigen geldsituatie ‘heel goed’ en 42% ‘goed’.
“Ik heb overal potjes voor, zo houd ik overzicht: potje boodschappen, potje kleding, potje abonnementen, enz.”
“Ik weet precies op welke dag welke vaste afschrijving is. Ook de vaste afschrijvingen die per kwartaal plaatsvinden. Ik houd alles heel streng bij om niet in problemen te komen.”
“Als ik het bijhoud is het vrij deprimerend, maar goed, moet wel om het overzicht te bewaren.”
“Excel is je vriend. Ik houd elke maand alles bij wat er gebeurt, werkt heel prettig en geeft zo veel rust.”
Anderen hebben een globaal beeld:
“Ik houd maandelijks niet bij wat we uitgeven, maar heb wel een redelijk beeld bij lange termijn: hoeveel we jaarlijks sparen, beleggen, hypotheek.”
“Ik weet dat we niet rood staan, en de dag voor het salaris wordt gestort gaat het overgebleven geld naar de spaarrekening. Maar ik weet niet uit mijn hoofd wat we voor dingen precies betalen.”
Maar sommigen vinden dat ze de boel niet goed op orde hebben:
“Ik houd nergens bij hoeveel ik precies uitgeef of wat er binnen komt. Ik zie het elke maand verschijnen en weet dat het ongeveer klopt. Ik zou er meer op moeten letten.”
“Ik denk altijd dat ik mijn inkomsten en uitgaven goed op een rijtje heb, maar toch gaat het geld altijd (te) snel op en houd ik weinig over om aan mezelf uit te geven – ondanks mijn goede salaris.”
We hebben de onderzoeksresultaten in verschillende artikelen opgedeeld. Dit is deel 3.
Deel 1:
13% van de vrouwen schaamt zich soms voor haar geldsituatie: ‘Zit ver boven het gemiddelde’
Deel 2:
Geld lenen van bekenden? 21% van de vrouwen zou dat nimmer doen