Als je voor het eerst gaat stemmen, kan het verleidelijk zijn om ‘gewoon’ voor de partij van je ouders te kiezen. Tóch is het slim om twee keer na te denken voor je naar het stemlokaal wandelt, vertelt Titia Hoogendoorn.
Titia Hoogendoorn vertelt: om déze reden moet je niet zomaar stemmen wat je ouders stemmen
De 30-jarige heeft een podcast én boek over de politiek, die je het thema in één klap beter doen begrijpen.
Niet meer machteloos
Voor de lancering van haar podcast Polititia – die sinds augustus 2020 bestaat – wist Titia zelf ook vrij weinig van het onderwerp. “Omdat ik me vaak machteloos voelde, wilde ik daar verandering in brengen. Ik woonde bijvoorbeeld op een hele kleine kamer, en vond het benauwend dat ik waarschijnlijk nooit een groter huis zou kunnen vinden. Omdat veel meer jonge mensen daar last van hebben, is dat geen persoonlijk, maar politiek probleem. Meer van de politiek weten gaf me daarom rust: je voelt opeens dat er echt iets aan je zorgen gedaan kan worden.”
Vraag blijft: waar begin je bij zó’n groot – en soms wat intimiderend – onderwerp? “Kies een thema uit waar je toch al geïnteresseerd in bent,” tipt Titia. ‘Dat kan het klimaat zijn, maar ook voetbal of cultuur. Het hoeft geen supergroot maatschappelijk onderwerp te zijn, als het je maar na aan het hart ligt. Vogel dan uit wat politieke partijen daarvan vinden, en lees er krantenartikelen over. Dat maakt het automatisch interessanter. Omdat je al kennis hebt over een bepaald gebied, hoef je dat niet meer bij te schaven.”
Representatie telt
In haar boek Waarom je niet zomaar moet stemmen wat je ouders stemmen, licht Titia verder toe waarom het zo belangrijk is om jouw persoonlijke wensen voorop te stellen. “Als de idealen van jou en je ouders matchen, is het natuurlijk prima om op dezelfde partij te stemmen. Maar als je denkt: whatever, zij zullen het wel weten, is dat een minder goed argument. Een twintig- en vijftigjarige vinden vaak hele andere dingen belangrijk. Terwijl je vooral stemt op datgene wat je ouders belangrijk vinden, mocht je zomaar voor hun partij kiezen.”
Politiek, verkiezingen, whatever: dit is waarom jongeren zo weinig stemmenLees meerHet idee van de Tweede Kamer is namelijk de representatie van het gehele volk, vervolgt Titia. “Het is daarom belangrijk dat jij ook gerepresenteerd wordt. Als jij je weleens zorgen maakt over het klimaat, of de arbeidsmarkt en wooncrisis, is het handig om je stem daarop te baseren. Veel vijftigplussers kunnen wel zien dat de woningnood hoog is, maar beseffen niet hoe ontzettend stressvol het is om geen normale woonruimte te kunnen krijgen. Zij hebben immers een huis gekocht toen het nog wél makkelijk ging.”
‘Het is niet naïef’
Alles is aan het einde van de dag dan ook politiek. “Ook als jij je niet met het thema bemoeit, bemoeien ze zich wel met jou. Zelfs de stoep voor je deur is uiteindelijk politiek! Doe dus sowieso De StemWijzer, en check daarbij ook het kopje ‘wat vinden de partijen’. Dan hoef je niet uitgebreid hun partijprogramma’s te lezen, maar kom je er wel sneller achter waar ze voor staan.”
Als alle mensen tussen de 18 en 24 zouden stemmen, zou dat 15 – van de 150 – zetels opleveren. Een bewuste stem doet er dus echt toe. Titia: “Onthoud dat jouw stem net zo belangrijk is als die van ieder ander, of je er nou veel of weinig vanaf weet. Denk niet dat je te jong of idealistisch bent. Het is niet naïef om te géven om dingen, al hebben jonge mensen dat gevoel soms wel. Iedereen houdt er nou eenmaal een andere mening op na, en wat jij belangrijk vindt telt net zo goed.”